Svinavel är ett långsiktigt arbete för att förbättra framtida produktionskapacitet. Trots att avelsprocesserna effektiveras hela tiden och avelsmålsättningarna uppdateras nu som då, måste man alltid ha helheten i beaktande för att inte hemfalla till deloptimeringar. I praktiken innebär detta långsammare genetiska framsteg i enskilda egenskaper – men helheten går målmedvetet framåt i önskad riktning.
Köttets kvalitet är ett bra exempel på ett avelsprogram som beaktar helheten. Även om köttkvaliteten inte har något att göra med produktionens effektivitet, är den ändå en livsviktig egenskap för alla delar i kedjan. På en mättad marknad är det bara genom kvalitetsfaktorer som man har möjlighet att differentiera sig och därigenom uppnå ekonomisk nytta.
I Figens avelsprogram har köttkvaliteten hela tiden varit med i beaktande. De kvalitetsegenskaper som beaktas är köttets pH och färg. Resultatet av avelsprocessen är genetiska framsteg i önskade egenskaper. De genetiska trenderna visar att vi har en positiv utveckling i köttets kvalitetsegenskaper ända sedan år 2011.
Långsiktighet betyder ändå inte att man skulle låta bli att effektivera och justera avelsprocesserna och -målsättningarna när behov uppstår. Det finns alltid faktorer att förbättra i avelsprogrammets effektivitet, men i stora drag kan vi, med tre års erfarenhet, konstatera att förnyelsen har varit lyckad. Figens avelsprogram har uppnått en klar nivåhöjning i båda raserna.
Även när det gäller enskilda egenskaper är de genetiska framstegen i enlighet med planen. Som exempel är den genetiska utvecklingen för kullstorleken, vilken fick en relativt stor andel i MA-indexet, ca 0,25 grisar/kull på årsnivå.
Finslipningen av avelsprogrammet fortsätter nu i samma banor som konstaterats fungera. Under årets gång kommer vi att utvärdera eventuella uppdateringar av avelsmålsättningarna och förnya avelsvärdeberäkningarna.
Som en del av effektiveringen av nukleusavelsprogrammet ändrades från årsskiftet indexens standardisering, vilken ingår i avelsvärdeberäkningen, så att standardiseringens jämförelsegrupp endast innehåller djur från de gårdar som avlar moderslinjerna (nukleusavelsgårdar).
I standardiseringen bestäms medelvärdet för jämförelsegruppens indexfördelning till värdet 106 och den statistiska variansen till 10. På så vis vet man, som exempel, att endast 2,2 % av svinen i jämförelsegruppen har ett index högre än 126.
Eftersom jämförelsegruppen tidigare innehöll alla renrasiga djur från alla suggårdar som ingår i PossuNet-uppföljningen, blev jämförelsegruppens genetiska nivå låg i förhållande till nukleusgårdarna, vilket gjorde att nukleussuggornas index steg. Genom att standardiseringen nu baserar sig på nukleusdjuren kan vi lättare identifiera toppindividerna. Förnyelsen har ingen större inverkan på indexnivån i besättningar med normal smågrisproduktion.
Granholmsvägen 1
68600 JAKOBSTAD
Tfn: 06 786 6111
info@figen.fi
Pykärintie 15
62395 PETTERINMÄKI
Pykärintie 101
62395 PETTERINMÄKI
KAUHAVA
Mettisuontie 49
35400 LÄNGELMÄKI
Venetjärventie 65
69510 HALSUA
Figen är en del av Snellmankoncernen.